Haber

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş: “669 Kaçak Yapı İçin İşlem Başlattık”

ESMA TURAN

MuğlaMenteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, belediyenin imara aykırı kaçak yapılarla mücadele ettiğini söyledi. Gümüş, “Depremden önce bazı zincir market veya mağazalarda normal denetimler yapıyorduk ama bu depremlerden sonra vatandaşların ciddi hassasiyetleri vardı bu yüzden 23 CİMER’den 2 dilekçe ve 1 ihbar hattı ile farklı şikayetler geldi. 26 tebligat aldık” zincir marketlerin olduğu binalarda. 45 tane zincir marketin olduğu binayı araştırıyoruz. 22 tanesinde ise projeye uygun herhangi bir müdahalenin olmadığı belirlendi. Maalesef bunlardan 23 tanesine yetkisiz müdahale olduğu belirlendi” dedi.

“669 KAÇAK BİNA TESPİT ETTİK”

Gümüş, İmar Müdürlüğü’nde üç ayrı müdürlük ve kaçak yapılaşma için bir birim kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Menteşe Belediyesi kurulmadan önce sadece İmar Müdürlüğümüz vardı, sonra İmar Müdürlüğümüz 3 ayrı müdürlüğe yol açtı. Bir tane de imar müdürlüğü kaldı. Binalarla ilgili kısmı ayırdık ve daha doğrusu Yapı Denetim Müdürlüğü’nü kurduk. Bu Yapı Denetim Departmanı bünyesinde kendi projeleri için Proje Departmanı kurduk, yapı kontrol ruhsatlandırması için kendi iç ünitelerine ek olarak, kaçak yapılaşma için de bir ünite oluşturduk.Bu birimde ayrıca 9 ünite var. tüm kaçak yapılarla uğraşır, denetler ve denetler.İşçilerimiz var.

“Menteşe Belediyesi olarak bugüne kadar 669 kaçak yapıyı tespit edip mühürledik. Türkiye’de gecekondu ve kaçak yapılaşma oranının en düşük olduğu illerden biriyiz. Menteşe Belediyesi’nde, özellikle il merkezinde yaptığımız bu çalışmaları başlattık. sıfır kaçak yapı ile yerleşim alanı diyoruz.Ancak imar barış sürecinden sonra özellikle kırsal kesimde ve kıyı kesiminde ciddi kaçak yapılaşma var.Birçok imar barış sürecinden sonra oluşan bu büyüklükteki kaçak yapılar tabii ki. , sadece belediyenin değil, kaçak yapılaşma ile uğraşması devletin bir bütün olarak uğraşması gereken bir konu olmalıdır.

“200’DEN FAZLA BİNAYI YIKTIK”

Menteşe Belediyesi olarak 669 binanın 200’den fazlasını yıktık. Yetkisiz ama lisanslı yapılarda oluyor. Bu tip bir durumda biz mühürleyip ceza kessek bile, o yerin gelişimi elveriyorsa planlayıp, tasarlayıp ruhsatlandırabilirler. Bu sayede bugüne kadar mühürlediğimiz 26 yapı ruhsatlandırılmış oldu. Halen ruhsatlandırma çalışmaları devam eden 7 adet bina bulunmaktadır. Hızlı bir şekilde verdiğimiz tüm mühürleme işlemlerine ve yıkım kararlarına karşı vatandaşlar mutlaka dava açıyor. Tabii dava süreci başladığında belediyenin eli kolu bağlı ve dava sürecini beklemek gerekiyor. Yargı burada bir karar veriyor ve bu sefer temyiz ve temyiz süreçleri var.

“492 BİNANIN HUKUKİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

“ZİNCİR PAZARLAR İLE İLGİLİ 26 BİLDİRİM”

Deprem öncesi bazı zincir market veya mağazalarda düzenli kontrollerimiz vardı ama bu depremlerden sonra vatandaşlar arasında önemli hassasiyetler olduğu için 2 dilekçe ve 1 bildirim limiti ile 23 CİMER’den farklı şikayetler geldi. Özellikle zincir marketlerin bulunduğu binalarda toplam 26 adet ihbar alındı. 45 zincir marketin olduğu binayı denetliyoruz. Bunlardan 22 tanesinin projesinin uygun olduğu rastgele müdahale olmadığı belirlendi. Maalesef 23 tanesinde yetkisiz müdahale tespit edildi. Bu 23 birimden 5’i projelendirilmiş, gerekli incelemeler yapılmış ve yapıyı etkilemediği tespit edilerek ruhsatlandırılarak ruhsata çevrilmiştir. Bunlardan 5 tanesi projeyi geçersiz kıldı. 3 binada ise yenileme ruhsatı işlemleri devam ediyor. Kaçak yapılarda olduğu gibi 9 tanesi idare mahkemesinde, bir yapı da mühürlendi ama yıkım kararı süreci devam ediyor. Yani incelediğimiz 45 yapının 23’ü ne yazık ki müdahale edilmiş yapılar olarak karşımıza çıktı.

“KAÇAK YAPILARA GİTMEYİN BELEDİYEMİZE BAŞVURUN TİP PROJE ALIN”

Bizim için en külfetli konu kaçak yapılar meselesidir. Mesela kiralık olarak dışarıdan gelen biri Akbük’te lokanta açıyor ona asla taviz vermiyoruz. Bazen köylerde komşular anlaşamadıkları zaman birbirlerine şikayet edebiliyorlar, vicdanen rahat edemiyoruz ama tabi elimizden gelen bir şey yok. Buraya en son müfettişler geldi, yıkım işlemi ve kaçak yapılar ile ilgili işlemler konusunda belediyelerin ortasında en çok bizi beğendiler. Hatta Hasret Hanım’ı diğer belediyelere nasıl yaptığımızı anlatması için gönderdiler. Çabayı sonuna kadar sürdüreceğiz.” Vatandaşlarımıza seslenecek olursak özellikle kırsal mahallelerde proje yapmak isteyenler için tasarruf amaçlı Tip Projeler yaptık ve bunu yapan ilk belediyeyiz. Orada oturan vatandaşlar, kaçak inşaata yöneleceklerini belirterek, “Biz hem o projenin müellifiyiz, hem de kendi mühendislerimizle kontrol kısmının teknik sorumluluğunu üstleniyoruz. Fiyat yok. Bu hizmeti veriyoruz. Vatandaşlarımız kaçak inşaata gidip belediyemize başvurmaz ve standart proje alırsa sıkıntı olmaz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu