Haber

Almanya’da 467 kişiye korona aşısı tazminatı

Neue Osnabrücker Zeitung’un haberine göre Almanya’da 467 kişiye korona aşısından zarar gördükleri gerekçesiyle tazminat ödendi.

Gazete, haberini 16 eyaletteki ilgili resmi makamlardan aldığı bilgilere dayandırdı. Buna göre Almanya’da ilk korona vakasının kaydedildiği 27 Ocak 2020’den bu yana toplam 11 bin 827 kişi aşının zarar verdiği gerekçesiyle tazminat başvurusunda bulundu. Halen 5 bin 597 başvurunun incelendiği öğrenildi.

Alman devlet yetkilileri, 467 başvuruda ilgili kişinin korona aşısı nedeniyle zarar gördüğünü itiraf etti. Yaklaşık 65 milyon kişiye en az bir doz aşı yapılan Almanya’da bu sayı yüzde 0,00072’ye tekabül ediyor. Yani 138 bin 888 aşılamada 1 kişinin aşıdan zarar gördüğü kabul edildi.

BAŞVURULAR UZMAN EKSİKLİĞİ NEDENİYLE BİTECEK

Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tazminat başvurularının birçoğunun henüz sonuçlanmamasında uzman eksikliği rol oynuyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Covid-19 aşıları ile bireysel hastalık seyri arasındaki ilişkiye ilişkin tıbbi bilgilerin tam olarak bulunmamasının” da sorun teşkil ettiği kaydedildi.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

Almanya’da korona aşılarına ilişkin tazminat başvuruları eyaletlerdeki sosyal güvenlik, bireysel tazminat ve ağır engellilerle ilgili konulardan sorumlu bakım idarelerine (Versorgungsamt) yapılıyor. Aşının verdiği zarardan şikayetçi olanların öncelikle aile hekimine başvurması gerekiyor. Doktor, aşının rol oynadığından şüphelenilen vakaları Federal Aşı ve Biyotıp Enstitüsü’ne (Paul Ehrlich Enstitüsü) bildirir. Kişi daha sonra tazminat başvurusunda bulunabilir ve olay bir bilirkişi tarafından incelenir. Tazminat kararını başvuruyu alan bakım yönetimi verir.

Almanya’da aşı tazminatı başvurularının sayısı eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Saksonya-Anhalt, Thüringen, Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern’de yüzlerce başvuru yapılırken, Hessen ve Berlin’de bu sayı 900 civarında. Bavyera’da 2.500’den fazla başvuru yapıldı.

Enfeksiyon önleyici ajanla karşılaştırıldığında aşının verdiği zarar, aşının olağan yan etkilerinin ötesine geçen kalıcı bir sağlık kaybı anlamına gelir. Hasarın altı aydan uzun süredir mevcut olması ve aşıyla ilgili olabileceğinden şüphelenilmesi gerekiyor. Tazminat başvuruları sadece korona aşıları için değil, grip aşısı gibi resmi olarak önerilen tüm aşılar için de yapılabilecek.

Tazminat kazanılırsa devlet büyük tazminat ödeyebiliyor. Ancak bu her durumda somut duruma göre belirlenir. Yaralanan kişinin hayatının geri kalanında emekli maaşı alması veya eşinin maddi desteğini üstlenmesi mümkündür. Aşının verdiği zarar nedeniyle artık işini yapamayacak duruma gelenlere, sağlıklıyken elde ettikleri gelire göre ödeme yapılabilecek. (DW Türkçe)

haber-dortdivan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu